Sunday 12 February 2012

Khasiat Dan Manfaat Buah-Buahan

 

 
sodapppnyee nengok buah2 kat atas nie....

 

Di bawah ini kita dapat melihat kandungan, khasiat dan manfaat sihat dari beberapa jenis buah yang ada di bumi :

1. BUAH TOMATO (TOMATO)
- tomato mengandung vitamin A, B1 dan C.
- tomato dapat membantu membersihkan hati dan darah kita.
- tomato dapat mencegah pelbagai penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. gusi berdarah.
b. rabun senja
c. penggumpalan darah.
d. usus buntu.
e. kanser prostat dan kanser payudara.


 2. BUAH PISANG (BANANA)
- pisang mengandungi vitamin A, B1, B2 dan C.
- pisang dapat membantu mengurangi asam lambung.
- pisang dapat membantu menjaga keseimbangan air dalam tubuh.
- pisang dapat mengubati beragam penyakit dan gangguan kesihatan lain seperti :
a. penyakit jantung dan stroke
b. stress
c. menurunkan kadar kolesterol dalam darah.


 3. BUAH EPAL (APPLE)
- epal mengandungi vitamin A, B dan C.
- epal dapat membantu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.
- epal mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. menjadi zat anti kanser.
b. mengurangi nafsu makan yang terlalu besar.



  4. BUAH BELIMBING (STAR FRUIT)
- belimbing mengandungi vitamin C dan provitamin A.
- belimbing dapat membantu melancarkan pencernaan makanan.
- belimbing mempunyai kegunaan / fungsi kesihatan lain seperti :
a. menurunkan tekanan darah.
b. menurunkan kadar / tingkat kolesterol dalam tubuh.


No comments:

Post a Comment